PRIRODNI REPELENTI SU NAJBOLJI ZA KOŽU

Nema osobe koja ljeti barem jednom nije imala bliski susret s nekom bubom ili dosadnom životinjicom poput ose koja uvijek naleti baš kad režeš lubenicu ili odmataš sendvič na plaži. I čim malo izgubiš pozornost osjetiš nelagodni bolni ubod, peckanje ili svrbež. Eterična ulja, ocat, soda bikarbona, aloa vera, papar, kocka leda, limunov sok i aktivni ugljen odlična su prva pomoć kod većine ugriza kukaca i životinja ali treba imati na umu da nisu svemogući i ukoliko postoji sklonost ka alergijama ili se ustanovi da je životinja zaražena - crvenilo ne prestaje, dolazi do pojave temperature, a otekline na mjestu uboda su sve veće - svakako treba potražiti pomoć liječnika.

 

 

Ugriz većine meduza je bezopasan što ne znači da je bezbolan. Ukoliko doživite „bliski susret“ s meduzom, prvo joj odmaknite krakove -  najbolje komadom tkanine – te na opečena mjesta nanesite žlicu čistog aloa vera gela – može i onaj sok iz lista aloa vere pomiješan sa nekoliko kapi čistog eteričnog ulja eukaliptusa, ruže geranije ili lavande.

 

Eterična ulja čajevca, kamilice i lavande najbolje su prirodno sredstvo protiv ugriza pauka jer neutraliziraju otrov (pogotovo se lavanda pokazala korisnom u slučaju ogriza ozloglašene crne udovice). Možete ih pomiješati s malo sode bikarbone te na ugrizena mjesta nanijeti kao pastu.  

 

Kod ugriza zmije najbolje je spriječiti pomicanje tijela kako se ne bi ubrzala cirkulacija i s time kolanje otrova po tijelu.  Ugrizeni ud najbolje je podvezati pet do deset centimetara iznad mjesta ugriza te ga imobilizirajte radi usporavanja širenja otrova. Naravno, sve to samo pomoćne radnje dok ozlijeđeni ne dođe do bolnice kako bi dobio protuotrov. Ne preporuča se rezati ranu, stavljati led niti sisati otrov ali je dobro ugrizeno mjesto tretirati sa pripravkom protiv uvoda i ugriza kukaca na bazi origana i lavande za koji smo dali re4cept pod nazivom -  Prirodno sredstvo protiv otrova.

 

Kod ugriza krpelja ili pijavice na mjesto ugriza nakapa se eterično ulje čajevca i nakon 15-tak minuta, ako krpelj i pijavica sami ne otpadnu, odstrane se pincetom. Dobro je mjesto ugriza iza toga nekoliko slijedećih dana premazati uljem čajevca, radi dodatne dezinfekcije.

 

Ubodi kukaca prilično su neugodni ali uz eterična ulja citronele, čajevca, eukaliptusa, kamilice, lavande i limuna, koja se nanose direktno na ugroženo područje, neugodni ugrizi postaju podnošljivi. Ukoliko vas je ubola osa dobro je ranu tretirati jabučnim octom kako bi se neutralizirao otrov. Ubod pčele nezgodan je zato što ostaje žalac u koži. Oprezno izvadite žalac, a kako biste ublažili oteklinu nanesite na kožu smjesu od žličice sode bikarbone i malo jabučnog octa ili pak aktivnog ugljena u prahu pomiješanog s malo aloa vera gela. Isto vrijedi i za ubod mrava, a smjesi se može dodati i kap et. ulja lavande ili kamilice.

 

Ukoliko imate ubod u grlu ili ustima, najbolje je odmah u usta staviti kocku leda ili hladne vode i malo sode bikarbone. Potrebno je potražiti liječničku pomoć jer sluznice u ustima vrlo brzo natiču te tako mogu spriječiti dotok zraka.  

 

Ukoliko znadete da idete u prirodu, a ne želite na svoju kožu nanositi umjetne pripravke protiv komaraca i buba, tada je nabolje napraviti svoj vlastiti, prirodni pripravak za koji vam dajemo nekoliko recepata.

 

 

Napravite sami svoj prirodni repelent

 

Sastojci:

 

 • 100 ml jabučnog octa
 • 5 ml eteričnog ulja citronele
 • 2 ml eteričnog ulja čajevca
 • 2 ml eteričnog ulja himalajskog cedar
 • 2 ml eteričnog ulja lavande

   

   

Priprema:

 

Pomiješajte sve sastojke i ulijte pripravak u plastičnu bočicu s prskalicom. Prije upotrebe bočicu dobro promućkajte. Ovaj repelent mora se nanositi češće   - otprilike svakih 2-3 sata.

Tvari poput citronellola, nerola i geraniola  koje sadrži citronela snažno tjeraju bube, čajevac pak smiruje svrbež i upale zahvaljujući sastojku  terpinen-4-olu, himalajski cedar zbog himahalena i alfa-cedrena smanjuje crvenilo i nadraženost kao i lavanda koja će zahvaljujući sastojcima poput 1,8-cineol, borneon, linalool smiriti svaku upalu i opeklinu. Jabučni ocat će, zbog vitamina C koji sadrži, također neutralizirati otrove, pogotovo one od komarca i mrava, pa će se smanjiti svrbež i otekline.    

 

 

Napravite sami prirodno sredstvo protiv otrova

 

Sastojci:

 

 • 10 ml eteričnog ulja lavande
 • 10 ml eteričnog ulja origana
 • 30 ml baznog hladnoprešanog ulja (sezamovo, maslinovo)

 

Priprema:

 

Sve sastojke pomiješajte i ulijte u tamnu staklenu bočicu. Ukoliko dođe do ugriza bube ili neke veće životinje, isperite ranu i obilno nanesite ovo ulje na nju.

Zbog sastojka carvacrola, koji posjeduje visoka antibakterijska svojstva, ulje origana spriječit će trovanje, a zbog cineola koji sadrži lavanda, tkivo  će se brže obnoviti i smanjiti će se upala te osjećaj svrbeža.

 

 

Zaštita prostora od buba


Na prozore postavite manje zdjelice s morskom soli u koje je dobro obilno nakapati, može i do 20 kapi,  eteričnih ulja citronele, lavande, paprene metvice, čajevca, ružmarina ili cimeta. Ista ulja dobro je nakapati i u aroma lampe (ne više od 10 kapi da miris ne bi bio previše intenzivan), a pomoći će i ako na prozore ali i u prostoriju stavite teglice sa biljkama poput mačje metvice, citronele, lavande, peršine, bosiljka i mente. 

 

#PRIRODNI REPELENTI #UGRIZI BUBA #KOMARCI #UBODI I UGRIZI #PAUK #MEDUZA #OSA #MRAV #PČELA
Galerija fotografija
PRIRODNI REPELENTI SU NAJBOLJI ZA KOŽU
Povezani članci