PRIRODNA KUĆNA LJEKARNA

Malu kućnu ljekarnu u koju posežemo prilikom lakših tegoba ima svaka obitelj, samo je kod nekih ona posložena na jednom mjestu, a u nekim domaćinstvima uvijek se traži određeni pripravak po policama, sobama i ormarićima. Koliko ste puta brzinski tržili obični flaster, nešto protiv bolova ili opekline? Baš za takve izvanredne situacije dobro je da na jedno mjesto, po mogućnosti suho i tamno, u preglednu veću kutiju smjestimo svoju malu kućnu prirodnu ljekarnu za blaže i svakodnevne tegobe zbog kojih ne moramo odmah liječniku, a opet nelagodne su da ih zanemarujemo.

Što sve jedna kućna ljekarna treba sadržavati?

 

 

Osim osnovnih pomagača kao što su sterilna gaza, komprese, škare, flasteri, alkohol, fiziološka otopina, toplomjer, tlakomjer, ziherica i marama za podvezivanje koju ujedno sadrži i svaka kutija prve pomoći, dobro je da se u toj kutiji nađe i mali set prirodnih pripravaka za zdravo liječenje i tretiranje svakodnevnih tegoba. Na sve prirodne pripravke, čajeve, eterična ulja i druge dodatke, dobro je napisati, ako nema, rok trajanja i doziranje. Neke pripravke poput zelene gline, aktivnog ugljena ili aloa vere mogu konzumirati svi ukućani i čak kućni ljubimci, a za neke je potrebno malo savjetovanje s aroma ili fitoterapeutom pa je dobro da mala ljekarna bude dalje od dohvata djece. Naravno, svatko će sebi prilagoditi sastojke – ovisno o potrebama i preferencijama, a mi ćemo dati primjer kako bi izgledala jedna prirodna ljekarna za desetak najčešćih lakših zdravstvenih tegoba.

 

 

Kašalj i prehlada – ublažuju se korištenjem mješavine ½ žličice đumbira u prahu, 2 žlice livadskog meda i malo limuna. Ta se smjesa otopi u 2 dl vrele prokuhane vode i pije dok je toplo. Postupak se može ponavljati nekoliko puta na dan. Đumbir možete zamijeniti sa žlicom jabučnog octa ili sa ½ žličice ehinaceje u prahu. Mnogi žlicu meda miješaju s usitnjenim režnjem svježeg češnjaka i tu mješavinu jedu nekoliko puta dnevno. Zbog sastojka alicina koji češnjaku daje snažno antibakterijsko i antivirusno svojstvo ali i specifičan miris, mnogi izbjegavaju konzumirati ovaj začin kada je svjež. U ljekarnama se može kupiti i kapsulirani češnjak koji se razgrađuje u probavnom traktu te tako nema nikakvog zadaha od njega, a efekti su potpuno isti. Bez obzira koji tretman odabrali, dobro je uz navedene dodatke uzimati i vitamin C (500 mg na dan) kako bi se pospješili obrambeni mehanizmi organizma.

 

 

Ozeblina – se najlakše tretira mlakom kupkom i zatim laganom masažom s uljem kojem smo dodali malo mljevene čili papričice (na 2 dl ulja 1 žličica čilija). Zbog sastojka kapsaicina, čili papričica brzo potiče cirkulaciju te zagrijava nahlađene dijelove.

 

 

Glavobolja – ima razne oblike, navodno postoji gotovo 200 uzoraka toj pojavi, no najčešći je psihički stres pa se, ako imate glavobolju ili migrenu, preporučuje maknuti s izvora buke i stresa te smiriti uz čaj od gospine trave, lavande ili valerijane (1 žličica suhe tvari na 2 dl vrele vode). Također možete lagano izmasirati vrat i područje sljepoočnica s mješavinom 1 žlice baznog ulja (bademovo, maslinovo) i par kapi eteričnog ulja lavande. Ako glava boli od prehlade, preporučuje se nekoliko puta na dan kapnuti na maramicu 1 kap eteričnog ulja paprene metvice ili eukaliptusa i tu maramicu udisati tijekom dana.

 

 

Nesanica i tjeskoba – sve više pogađaju stariju ali i vrlo mladu populaciju pa ako ste skloni tim tegobama dobro je da u svojoj kućnoj ljekarni imate uvijek tablete ili vrećice čaja od valerijane i hmelja, a možete i prije spavanja kapnuti ispod jastuka, s vremena na vrijeme, jednu kap eteričnog ulja lavande. Ovo ulje poznato je kao vrlo smirujuće te će svakako pomoći da brže zaspite.

 

 

Kožne tegobe – uslijed opeklina, ujeda kukaca ili ozljeda dobro je tretirati kombinacijom gela aloa vere i eteričnih ulja. Ako ste se opekli ili izgorjeli na suncu idealna kombinacija za olakšavanje tegoba je pomiješati gel aloa vere s eteričnim uljem lavande (ako je opeklina od vatre) ili paprene metvice (ako je opeklina od sunca). Mješavina se radi tako da se jedna žlica gela pomijaša s 5 kapi eteričnog ulja a može se, prema želji, dodati i malo vode pa će onda smjesa izgledati kao lagani losion. Kod ugriza kukaca situacija je malo drugačija jer se na tom mjestu obično nalazi i otrov koji kukac ispušta te ga je potrebno neutralizirati i to najbolje sa smjesom od jedne žličice sode bikarbone, aloa vere i jabučnog octa uz 5 kapi eteričnog ulja čajevca ili lavande. Tom smjesom premazati bolno mjesto. Također, gavezova i nevenova mast te kantarionovo ulje pomoći će kod manjih upala kože, bubuljica i osipa te kod bolnih zglobova i mišića ako ih lagano masirate tim pripravcima prije spavanja.

 

 

Gljivice – znaju biti jako neugodne jer svrbe, a ponekad, pogotovo na stopalima, mogu imati i neugodan miris. Napravite li pastu od praha neema (1 žlica), eteričnog ulja čajevca (5 kapi), eteričnog ulja majčine dušice (5 kapi), žlice vinskog octa (1 žlica) i gela aloa vere (1 žlica) i njome mažete 2 puta dnevno područja s gljivicama – potrebno je da pasta odstoji 20-tak minuta - za dva dana gljivice će potpuno nestati. Isti pripravak odličan je jednom tjedno nanositi kao masku za kosu, pogotovo ako imate jaku prhut ili seboreični dermatitis vlasišta.

 

 

Probavne tegobe – posebno su prisutne u ljetnim mjesecima ali i za blagdane kada svi malo pretjeramo s jelom i pićem. Tu se svakako ne smije zaobići aktivni (medicinski) ugljen koji će na sebe povući sve toksine i ublažiti posljedice trovanja hranom ali i smanjiti nadutost. Obično se uzima u prahu ili tabletama, a doziranje piše na kutijici – no i da pretjerate – ništa strašno se neće dogoditi jer je ovaj pripravak potpuno siguran za korištenje te ga mogu konzumirati i djeca i kućni ljubimci. Ako osjećate da vam je probava usporena možete ju ubrzati s konzumiranjem 1 žličice sode bikarbone u 2 dl vode, a ako vas baš boli želudac dobro je popiti čaj od kamilice ili đumbira (1 žličica suhe tvari ili nasjeckanog korijena đumbira na 2 dl vrele vode). Također za ubrzanje probave, pogotovo ako ste pojeli puno masne hrane, može pomoći jedna kap eteričnog ulja paprene metvice kapnuta na kocku ili žličicu bijelog šećera. Kada to pojedete, za manje od 10 minuta probavne smetnje se smanjuju ili poputno nestaju. Također, čaj od đumbira kao i bezalkoholno đumbirovo pivo idealni su protiv putnih i trudničkih mučnina jer smiruju probavu, a mogu ih konzumirati i djeca. Oni koji imaju, uz probavne smetnje i probleme s hemeroidima, dobro je da pripreme i tablete sluzavog brijesta koje će, zbog svoje sluzi, pomoći probavi i zarastanju sitnih rana.

 

 

Mamurluk – se najbolje rješava pijenjem velike količine vode kako bi se što prije isprali toksini iz tijela, a dobro je pomiješati ¼ žličice čili praha s 3 dl soka od rajčice i dodati prstohvat soli te takav napitak popiti nekoliko puta u danu. Kapsaicin iz čili papričice će ubrzati probavu i lučenje endorfina, prirodnog hormona protiv bolova, pa bi simptomi mamurluka mogli nestati za nekoliko sati.

 

 

Alergije su sve češće i povezane su uz naš imunološki sustav ali i nakupljene toksine pa je dobro, pogotovo kad osjetite napad alergije, unositi što više prirodnih imunostimulatora i detoksikatora poput kolostruma, matične mliječi, čaja od koprive, minerala (magnezij, cink), vitamina (C vitamin), a prirodni terapeuti savjetuju i 2 puta tjedno popiti ujutro, na tašte, 2 dl vode s 1 žličicom ventilirane zelene gline. Glina će ubrzati probavu i pokupiti na sebe toksine koji smetaju imuno sustavu da normalno radi zbog čega nastaju alergije.

 

 

Manjak energije – obično se javlja u proljeće (proljetni umor) ili u jesen te je energiju potrebno malo podići. U tome mogu znatno pomoći prirodne ljekovite biljke poput ginsenga, guarane, zelenog čaja ali proizvodi na bazi meda poput matične mliječi i polena. Za podatke o konzumaciji najbolje se posavjetovati s fitoterapeutom jer iako te pripravke može konzumirati cijela obitelj - doze su drugačije. Ništa se strašno neće desiti ako tih pripravaka popijete malo više no mogli bi, zbog naleta energije, potaknuti hiperaktivnost i nesanicu.

 

 

Zubobolja – ima jedno pravilo – uvijek se javlja u nezgodne sate. Ako nemate mogućnosti otići hitno kod zubara, kap do dvije eteričnog ulja klinčića nanesite pamučnom vatom na bolni zub. Bol će se malo sedirati. Također, ako vam je zubno meso upaljeno, jedna kap eteričnog ulja kadulje ili čajevca pomiješana s malo gela aloa vere i nježno utrljana nekoliko puta dnevno na zubno meso, pomoći će da se upala smiri.

 

 

Menstrualni grčevi – mogu biti prilično neugodni pogotovo ako ste se nahladili. Namažete li trbuh ricinusovim uljem te na njega stavite manji ručnik i gore topao termofor, za desetak minuta grčevi će popustiti. Isto tako može se napraviti topli oblog od morske soli prethodno zagrijane u zdjeli i nakon toga stavljene u platnenu vrećicu ili jastučnicu. U tu sol se može nakapati desetak kapi eteričnog ulja lavande te se oblog stavlja direktno na trbuh. Ako je jako vruće, može e ispod obloga staviti suhi ručnik. Oblog se drži prema potrebi – dok ne popuste grčevi. Također će pomoći i čaj od hajdučke trave (stolisnik) i to ako ga više puta dnevno (1 žličica suhe tvari na 2 dl vrele vode) konzumirate prije obroka.

 

 

Bol u mišićima – najčešće se javlja uslijed lošeg držanja ili povećanog kretanja, a često je i stres okidač. Mišići najčešće bole u vratu, leđima i nogama pa se preporučuje, nakon tople kupke, bolna mjesta izmasirati s mješavinom od 50 ml maslinovog ulja kojem ste dodali 10 kapi eteričnog ulja papra, 10 kapi et. ulja korijandera, 6 kapi eteričnog ulja grejpa i 2 kapi eteričnog ulja đumbira. Ovo ulje drži se u staklenoj tamnoj bočici, a rok trajanja mu je 6 mjeseci.

 

 

Bol u kostima (artritis, reumatizam) – karakteristični su za stariju populaciju no s obzirom na to da su te tegobe nasljedne, prvi znakovi sklonosti mogu se pojaviti već u 40-tim godinama života. Simptomi se znatno ublažuju ako se redovito konzumira žličica ulja bakalara ili 15 grama ulja noćurka. Ponekad se pojavi prava upala na zglobovima te se tada ne preporučuje ništa tretirati no kada se upala povuče dobro je preventivno lagano masirati bolne zglobove i to mješavinom 50 ml baznog maslinovog ulja kojem ste dodali 10 kapi eteričnog ulja lavande i 10 kapi eteričnog ulja rimske kamilice. Ulje se drži staklenoj i tamnoj bočici a rok trajanja mu je 6 mjeseci.

 

 

#PRIRODNA KUĆNA LJEKARNA
Galerija fotografija
PRIRODNA KUĆNA LJEKARNA
PRIRODNA KUĆNA LJEKARNA
PRIRODNA KUĆNA LJEKARNA
Povezani članci