DUHOVNE PORUKE ESENCIJALNIH ULJA

Suptilni mirisi kao saveznici na putu spoznaje Esencijalna ili popularno zvana eterična ulja smatraju se sačuvanom dušom biljke jer sadrže sve ono što neku biljku čini ljekovitom i učinkovitom u tretiranju raznih problema s kojima se svakodnevno moramo suočavati, bilo da se radi o onima vezanima uz ljepotu, svakodnevnu njegu, emocije, zdravlje, psihu ili duhovni rast. Esencijalna ulja koja se koriste u aroma terapiji čista su esencija biljke i može se sa sigurnošću reći da djeluju kao lijek, koji ako se koristi razumno i namjenski, može popraviti zdravlje i psihu čovjeka. Esencijalna ulja djeluju na čovjeka na više razina, na fizičkoj, psihičkoj, mentalnoj i duhovnoj te mogu obavljati razne funkcije kao popraviti imunitet i ubrzati metabolizam, smanjiti bolesti kože, utješiti, smiriti i čak dovesti do duhovnih spoznaja. Zbog toga su esencijalna ulja često i koristila u brojnim duhovnim praksama, bilo da se radi o molitvi ili meditaciji.

Esencijalna ulja djeluju na čovjeka na više razina, na fizičkoj, psihičkoj, mentalnoj i duhovnoj te mogu obavljati razne funkcije kao popraviti imunitet i ubrzati metabolizam, smanjiti bolesti kože, utješiti, smiriti i čak dovesti do duhovnih spoznaja.  Zbog toga su esencijalna ulja često i koristila u brojnim duhovnim praksama, bilo da se radi o molitvi ili meditaciji.

 

Kaže se da eterična ulja sadrže vlastitu inteligenciju te djeluju na način da nam pomažu na svim navedenim razinama, bili mi toga svjesni ili ne. Na primjer, eterično ulje lavande odlično je protiv upala na koži i jedno je od rijetkih koje se može nanijeti direktno na kožu kada imate opekline, bilo od vatre ili sunca. Isto to ulje smiruje, dobro djeluje na san jer ako se kapne samo jedna kap na jastuk te pruža utjehu, poput majčine, ako se udiše putem aroma lampice.

Ukoliko ih želimo spojiti u našu duhovnu praksu, moramo znati koja ulja koristiti i koje poruke ili promjene želimo polučiti s njihovom upotrebom.

 

Za to je najbolje slijediti naš mali duhovni vodič kroz energetsko djelovanje i duhovne poruke esencijalnih ulja; 

 

 

LAVANDA (lat. Lavandula angustifolia) – naziva se još i majkom aromaterapije jer je usko povezana uz naše asocijacije na djetinjstvo te nam pomaže riješiti neugodne emocije i iskustva iz tog razdoblja, pogotovo ako su vezana na odnos s majkom. Također nam pomaže prihvatiti, zavoljeti i voljeti naše unutarnje dijete i to na način da prvo sebe bezuvjetno volimo.  

Poruka lavande: opusti se, sve je u redu baš takvo kavo jest.

Pozitivna afirmacija: volim i prihvaćam "dijete u sebi".

 

ČAJEVAC (lat. Melaleuca alternifolia) – jača vitalnu energiju, osnažuje na svim razinama, pogotovo jača samopouzdanje pa mu duhovno značenje uloge ljekarnika sasvim dobro odgovara.

Poruka čajevca: prepusti se životnoj energiji i dozvoli joj da struji tvojim tijelom.

Pozitivna afirmacija: vitalna energija struji cijelim mojim bićem. Osjećam snagu da mogu činiti dobro na svim razinama.

 

RUŽMARIN KEMOTIP CINEOL (lat. Rosmarinus officinalis) – pokretač, cirkulator koji u duhovnom značenju predstavlja bliskog rođaka. Pokreće ustajalu energiju, pogotovo u slučaju kada nas je neka situacija ili osoba iscrpila.

Poruka: počisti staro da bi stvorio prostor novom.

Pozitivna afirmacija: spremna sam na promjene koje su dobre za mene, spremna sam za novo.

 

NARANČA SLATKA, USPLOĐE (lat. Citrus sinensis) definitivno razmiče tmurne oblake te unosi vedrinu u emocije i misli. Njeno duhovno značenje je brižni vrtlar koji plijevi korov u našem duhovnom vrtu te pomaže plemenitim biljkama (pozitivnim mislima, osjećajima i spoznajama) da bolje rastu.

Poruka naranče: uživaj u svakom trenutku života.

Pozitivna afirmacija: uživam u svemu što mi život pruža - u malim i velikim stvarima. Uživam sada.

 

MANDARINA, USPLOĐE (lat. Citrus reticulata) je poznata pod nazivom "ulje dječje radosti". Njeno duhovno značenje je dijete. Potiče smijeh i dobro raspoloženje.

Poruka mandarine: optimizam liječi.

Pozitivna afirmacija: sve sadašnje i buduće događaje u meni i oko mene prihvaćam s nestrpljenjem i radošću.

 

LIMUN, USPLOĐE (lat. Citrus limon) pomaže posložiti misli, podržava koncentraciju i fokusiranje na bitno. Nosi duhovnu energiju liječnika jer ima jako zaštitno imunološko djelovanje.

Poruka limuna: budi sada i ovdje.

Pozitivna afirmacija: moj um je čist i objektivan, razumije najviše dobro.

 

CIMET, KORA (lat. Cinamomum verum) – ima tipičnu duhovnu energiju poslanika ili mesaje, nekoga tko ima zahtjevnu zadaću prenošenja vijesti i znanja. Zagrijava, potiče hrabrost i samopouzdanje.

Poruka cimeta: sreća je na strani hrabrih.

Pozitivna afirmacija: Ja sam hrabra. Ja to mogu.

 

KLINČIĆEVAC (lat. Eugenia caryophyllata) – vrlo aromatično začinsko esencijalno ulje koje nosi duhovnu energiju terminatora jer u trenu otklanja negativne misli.  Koristi se kod umora, malaksalosti i bezvoljnosti. Osvježava tijelo i um, motivira, potiče na akciju.

Poruka klinčića: akcija.

Pozitivna afirmacija: ostvarujem sve svoje ideje, ciljeve i snove koji su dobri za mene.

 

ĐUMBIR (lat. Zingiber officinale) - zagrijava tijelo, potiče probavu, uklanja mučnine, krijepi tijelo u zimskom razdoblju. Na duhovnoj razini nam pomaže "probaviti"  ljude i situacije koje nas muče i pomaže nam ostvariti želje zbog čega se smatra duhovnim ratnikom ili samurajem.

Poruka đumbira: možeš ostvariti sve svoje želje.

Pozitivna afirmacija: stvarno to želim i zato s lakoćom ostvarujem ciljeve. 

 

 

BIJELI BOR (lat. Pinus silvestris) - koristi se za uklanjanje kroničnog umora i malaksalosti te kod dišnih tegoba. Daje snagu i jača volju. Energizira. Pomaže udahnuti život punim plućima. Duhovna energija mu je starješina i čuvar tradicije.

Poruka bijelog bora: živi život punim plućima.

Pozitivna afirmacija: snagom svoje volje ostvarujem sve dobro što poželim.

 

TAMJAN – (lat. Boswellia carterii) - pomaže umiriti um i produbiti disanje pa je idealan za meditaciju i molitvu i sve aktivnosti s duhovnim predznakom. Topao, snažan i nezamjenjiv miris ovog ulja u prostor će unijeti mir i potaknuti duboku kontemplaciju zbog čega i nosi duhovnu energiju sveca.

Poruka tamjana: vidim božansko u svemu. 

Pozitivna afirmacija: svi smo mi jedno, želeći dobro tebi, želim dobro sebi. 

 

VETIVER – (lat. Vetiveria zizanoides) - naziva se još uljem mira, a duhovna energija koja ga opisuje je snaga duha.  Djeluje izuzetno uzemljujuće te pomaže da se povežemo s korijenskom vrijednostima – pripadamo zemlji, od nje smo nastali i k njoj ćemo se vratiti.  Njegov miris potiče osjećaj unutarnje snage i zaštite te nas centrira na način da se  usredotočimo. Poznat je po umirujućem učinku na središnji živčani sustav pa se koristi kod stresa i kada nam je potrebna nova snaga.

Poruka vetivera: nema toga što ne možeš ostvariti.

Pozitivna afirmacija: moja unutarnja snaga pomaže mi da savladam sve prepreke.

 

CEDAR – (lat. Cedrus atlantica) je ulje tople, drvenaste arome koje stimulira duševnu snagu. Duhovno značenje mu je duhovni učitelj i kontrolor. Ovo ulje nam ulijeva povjerenje u vlastite snage  te nam pomaže da se usredotočimo i promotrimo sebe još jasnije. Smatra se „unutarnjim vodičem i svjetlom“ pa može pomoći osvijetliti put prema samospoznaji kada izgleda da smo se izgubili. Također pomaže da se vratimo na duhovni put kada su nam ga životne neprilike učinile manje dostupnim i vidljivim.

Poruka cedra: postojanost, dosljednost i predanost.

Pozitivna afirmacija: jedino ja imam tu snagu da izgradim i očuvam svoje dostojanstvo.

 

SANDAL – (lat. Amyris balsamifera) posjeduje jedinstveno svojstvo da nas harmonizira i pomaže nam da se ponovno vratimo u vlastito središte. Umiruje i opušta. Sandal utjelovljuje snagu života i pomaže da se potakne protok ustajalih energija u tijelu. Njegovo duhovno značenje je alkemičar i iscjelitelj. U jogi je sandal povezan sa prvom (korijenskom čakrom) i sa osmom (krunskom čakrom), zbog toga se opisuje i kao ulje najvišeg prosvjetljenja.

Poruka sandala: čitav Svemir je u nama.

Pozitivna afirmacija: svaki dan budim se kao nova osoba, bogatija za nove spoznaje i znanja.

 

BERGAMOT – (lat. Citrus bergamia) ) ima glavnu terapijsku vrijednost u svom utjecaju na živčani sustav. Duboko umirujuće i blago tonizirajuće djelovanje doprinosi njegovoj sposobnosti da otpusti depresiju, strah i tjeskobu. Ulje bergamota je idealno uz meditaciju i jogu jer preusmjerava energiju od neproduktivnog, prisilnog ponašanja prema kreativnosti te pomaže da ponovno otkrijemo spontanost i optimizam.

Poruka bergamota: povjerenje nam poboljšava život i otvara nove mogućnosti.

Pozitivna afirmacija: tišina u meni pomaže mi da jasnije sagledavam svoj život i njegove opcije.

 

KAMFOR – (lat. Cinnamomum camphora) ima duhovno značenje tihog partnera, sive eminencije i mecene iz sjene, a potiče moć opažanja, otklanja bojažljivost i oslobađa napetosti. Također, potiče koncentraciju i stimulira duh. Izuzetno čisti prostor pa ga se često koristi kao saveznika prije meditacije, molitve ili joge. 

Poruka kamfora: jedino hrabrost i odlučnost pomažu nam da ostvarimo svoje želje. 

Pozitivna afirmacija: jasno vidim svoj cilj i put kojim moram ići. Sve prepreke samo su dio tog putovanja.  

 

 

 

 

Kako koristiti esencijalna ulja?

 

Esencijalna ulja, kada se radi o duhovnoj praksi, najbolje pokazuju svoje kvalitete kroz inhalaciju i difuziju u prostoru.

 

Najjednostavniji način inhalacije odabranog eteričnog ulja je da se jedna kap odabranog ulja nakapa na papirnatu maramicu. Maramicu se zatim prinese nosnicama te udiše u pravilnim razmacima, tako da se broji do sedam dok se udiše na nos i isto toliko dok se izdiše.

Esencijalna ulja se mogu koristiti i u aroma lampama i difuzerima kako bi se postigla umirujuća i mirisna atmosfera u prostoru za duhovni rad. Može se kombinirati više ulja, ovisno o željenom učinku i osobnim preferencijama, no koncentracija ne bi trebala prelaziti 15 kapi po aroma lampi i 25 kapi po aroma difuzeru.

 

 

Mješavina za meditaciju (ukupno 3 -8 kapi)

 

- sandal

- vetiver

- cedar

- bergamot

- bijeli bor

 

 

 

Mješavina za molitvu (ukupno 3 -8 kapi)

 

- tamjan

- kamfor

- cimet

- naranča

- klinčićevac

 

 

 

Mješavina za jogu, opuštanje i vizualizaciju (ukupno 3 – 8 kapi)

 

- lavanda

- limun

- mandarina

- čajevac

- ružmarin

#meditacija #duhovnost #molitva
Galerija fotografija
DUHOVNE PORUKE ESENCIJALNIH ULJA
Povezani članci