VODIČ KROZ PRIRODNU KOZMETIKU

Čak i oni koji ne ulažu previše energije u zdrav životni stil i ne žive u skladu s prirodom moraju priznati da pojam "prirodna kozmetika" zvuči poprilično dobro. Logično je da su kreme, tonici, maske i pilinzi na bazi prirodnih sastojaka poput nerafiniranih biljnih ulja, hidrolata, kemotipiziranih eteričnih ulja, prirodnih emulgatora i konzervansa daleko bolji proizvodi od „komercijalne“ kozmetike. Ali što kada i prirodna kozmetika zakaže i ne pomogne određenom problemu u očekivanom vremenu? Da li to znači da to ipak nisu toliko superiorni proizvodi? Zašto se to uopće događa? „Neuspjeh“ prirodne kozmetike može imati cijeli niz razloga – sada ćemo ih navesti nekoliko.

Koža je vrlo kompleksan organ, te kada nastanu kožni problemi, često je vrlo teško odrediti točnu i učinkovitu terapiju. Skoro sve poteškoće koje mogu nastati u našem organizmu manifestiraju se baš kroz kožu. Tada uglavnom posežemo baš za dermalnim pripravcima i, ako imamo sreće, situacija se vrlo brzo popravi. Ali, što ako nam ti pripravci ne pomognu? Svi bolji dermatolozi i fitoaromaterapeuti sugeriraju čišćenje organizma kao prvi korak terapije kod problematične kože. Ponekad čak ni to nije jedino ili dovoljno rješenja i terapija. U nastavku teksta navest ćemo niz najčešćih kožnih poteškoća, kako im pristupiti, te na koji način (ispravno) koristiti prirodnu kozmetiku.

 

Što kada prirodna kozmetika ne pomaže?

Čak i oni koji ne polažu previše na zdrav životni stil u skladu s prirodom moraju priznati da pojam "prirodna kozmetika" zvuči poprilično dobro. Logično je da kreme, tonici, maske, pilinzi itd. na bazi prirodnih materijala poput nerafiniranih biljnih ulja, čistih hidrolata, kemotipiziranih eteričnih ulja, prirodnih emulgatora.. pa još sve to skupa bez konzervansa su daleko bolji proizvodi od „komercijalne“ kozmetike. Ali što kada i prirodna kozmetika zakaže i ne pomogne određenom problemu u očekivanom vremenu? Da li to znači da to ipak nisu toliko superiorni proizvodi? Zašto se to uopće događa?

Neuspjeh“ prirodne kozmetike može imati cijeli niz razloga – sada ćemo ih navesti nekoliko.

 

1. Reakcija kože na novi tip proizvoda

 

Ukoliko ste neko vrijeme koristili komercijalnu kozmetiku i odlučili je promijeniti u prirodnu kozmetiku, koža može reagirati na tu promjenu. Treba joj vremena da se navikne na nove sastojke, ali i da se pročisti od eventualnih loših sastojaka koje ste do sada stavljali na nju. Puno sastojaka prirodne kozmetike djeluje na mikrocirkulaciju kože čime se pojačava lokalna detoksifikacija koja se tada manifestira jačim izbacivanjem prištića, masnoćom kože, ili suhoćom, crvenilom i perutanjem. Budite strpljivi i dajte koži vremena da se pročisti.

Isto tako, kod suhog tipa koža, ukoliko prelazite s kreme na uljne kompozicije, može se dogoditi da osjećate suhoću, zatezanje i općenito da imate osjećaj da koža ne dobiva dovoljno hrane. To se događa iz dva razloga – prvo, koža zaista nije bila do sada dovoljno nahranjena i u dodiru s biljnim uljima naprosto ih „usiše“ i traži još. Pokušajte nanijeti uljnu kompoziciju nekoliko puta za redom, sve dok ne osjetite da je koža prestala zatezati. Taj postupak ćete trebati raditi samo u početku korištenja uljnih kompozicija – kada se koža konačno dovoljno nahrani, bit će dovoljno nanijeti uljnu mješavinu samo jednom. Drugi razlog je da koži nedostaje tanki sloj emulgatora (sastojak krema koji spaja vodenu i masnu fazu) i zbog toga nastane osjećaj suhoće i zatezanja. Drugim riječima, nekim tipovima kože jednostavno više odgovaraju kreme. U tom slučaju možete pokušati biti uporni i dalje koristiti uljnu mješavinu dok se koža ne privikne, ili jednostavno koristiti prirodne kreme. Kod jako suhe kože, vrlo često je najbolja kombinacija par kapi uljne mješavine na koju se tada nanosi još i krema.

 

 

2. Odabir sastojaka

 

Krenemo li od činjenice da je koža kompleksan organ, zaista nije realno očekivati da će svaka osoba odabrati najbolju moguću kombinaciju njege iz prve.

Naravno, postoje glavne odrednice koje nam daju osnovnu snagu recepata – lješnjak za masnu i mješovitu kožu, hamamelis protiv proširenih pora, neven za osjetljivu i oštećenu kožu - ali pogoditi baš onaj recept koji savršeno djeluje i nikada ga ne bi mijenjali je lutrija. Možete vrlo lako sastaviti recepturu za Vaš tip kože prema opisima sastojaka i njihovim djelovanjima, ali treba uzeti u obzir da svaka koža individualno reagira, pa pripravak koji odlično djeluje kod jedne osobe možda neće tako dobro djelovati kod druge osoba istog tipa kože.

Ako ste odlučili da ćete koristiti baš prirodnu kozmetiku i ništa drugo, trebate biti spremni da će možda potraga za savršenim pripravkom potrajati.

Naravno, savjetovanje s aromaterapeutom koji ima iskustva u izrađivanju prirodne kozmetike uvijek pomaže u odabiru dobre recepture.

Ako ste već napravili određenu mješavinu/kremu koja Vam možda ne odgovara u potpunosti, postoje mali trikovi kako ih izmijeniti i poboljšati.

Kod uljnih mješavina i tonika, recepturu je jednostavno izmijeniti u već postojećem pripravku – malo dodajte željenog ulja (na primjer lješnjaka ili kukuija da se mješavina bolje upija, badema ili avokada da bude hranjivija, eterično ulje njemačke kamilice da djeluje više protuupalno i sl.).

Prirodna krema je premasna ili nedovoljno masna? Premasnu kremu nanesite na lice vlažno od tonika (tako ste dodali više vodene faze u kremu i napravili laganiju kremu), a nedovoljno masnu kremu nanesite u debljem sloju i dobro utrljajte ili nanesite u tankom sloju nekoliko puta. Veći dio sirovina za izradu prirodne kozmetike koža jako dobro podnosi, ali se može dogoditi da reagirate na neki sastojak. I opet, vrlo je teško predvidjeti, ukoliko niste svjesni da ste alergični na neki određeni sastojak, kako ćete reagirati. Zato, ako imate osjetljivu kožu koja lako reagira, nemojte koristiti pripravke koje sadrže veliki broj različitih sastojaka u sebi. Manji broj sastojaka će Vam omogućiti da lakše eliminacijom odredite koji je sastojak problematičan.

 

3. Godišnja doba, starosna dob, životne situacije...

 

Krema, ulje ili tonik koji Vam savršeno odgovaraju ljeti Vam možda neće odgovarati po zimi. Isto tako, kako starimo, struktura kože se mijenja i to zahtjeva drugačije pripravke za kožu. Puno parametara kojih možda nismo ni svjesni mogu utjecati na stanje i zahtjeve naše kože: hormonalni disbalans, trudnoća, stres, zagađenje okoline u kojoj živimo, nedovoljno spavanje, promjena prehrane, boravak u zatvorenim prostorima... i još puno toga. Ako Vam kozmetika koju ste do sada zadovoljno koristili odjednom prestane odgovarati, prvo se zapitajte što se promijenilo u Vašem životu i da li se možda ta promjena manifestira kroz kožu. Tada je lako korigirati recept Vaše kozmetike (ili životni stil, ako se promijenio na gore...).

 

 

4. Krivi način korištenja prirodne kozmetike

 

Već smo spomenuli što raditi ako suha koža zateže, ali ako je krema premasna. Nekada je nezadovoljstvo prirodnom kozmetikom uzrokovano nepravilnim korištenje. Evo nekoliko natuknica kako koristiti prirodnu kozmetiku.

a) Uljne kompozicije/mješavine uvijek nanosite na vlažnu kožu.  Nakon što ste nanijeli tonik za lice, utrljajte par kapi ulja nježnim pokretima, sve dok koža ne bude suha. Ako ste slučajno nanijeli previše ulja i koža je masna, jednostavno nanesite još tonika i utrljajte, ili lagano potapšajte vlažnu kožu s papirnatom maramicom ili blazinicom. Ukoliko je koža presuha (niste nanijeli dovoljno ulja), jednostavno ponovite postupak – ponovno nanesite tonik i na vlažnu kožu ulje. Nakon nekoliko puta što „pogriješite“, već ćete znati koliko točno tonika/ulja Vaša koža treba.

b) Kreme nanosite na suhu kožu

Nakon što ste nanijeli tonik, pustite da se koža posuši. Tek na suhu kožu nanesite kremu (ukoliko nije krema premasna, tada je nanosite na vlažnu kožu).

c) Tonike uvijek raspršujte.  

Koži puno više godi raspršeni tonik po licu nego nanesen blazinicom.

d) Tonike za proširene pore držite u hladnjaku.  

U pravilu bi se svi tonici trebali držati u hladnjaku, ali ako imate proširene pore naročito je učinkovito raspršiti hladni tonik po licu.

e) Uljni serumi, roll-oni i sl. također na vlažno lice.  

Ukoliko koristite neki poseban uljni pripravak (napr. ulje protiv bora, prištića, ožiljaka...) uz redovitu njegu, pazite da i njega nanesete na vlažnu kožu. Bolje će se upiti i koža neće biti masna.

f) Ulja za tijelo – na mokru kožu i štedljivo.  

Ulje za tijelo nanesite na mokru kožu, prije nego što se obrišete ručnikom. Tako će se brzo upiti i koža neće biti masna. Također, nemojte pretjerivati s količinom koju nanosite. Otprilike 2ml ulja je sasvim dovoljno za jedno nanošenje na cijelo tijelo. Učinak ulja neće biti veći ako nanesete deblji sloj.

 

5. Brzinska rješenja za problematičnu kožu

 

Ne postoje.

Znači, bez obzira da li se radi o aknama, borama ili ožiljcima, rezultati ne mogu biti vidljivi za 24 sata, 36 sati, ili čak za dva do tri tjedna. Ovisno o stanju kože i o tome da li se radi o akutnom ili kroničnom problemu, očekivanja trebaju biti realna.

Naravno, u nekim situacijama prirodna kozmetika (ustvari tu se već radi o aromaterapiji) će pružiti trenutačno olakšanje – od hidrolata rimske kamilice ili mirte oči će vrlo brzo prestati peckati, neke mješavine će trenutačno umiriti iritaciju kože ili ubod insekta. Ali, ukoliko imate neki kožni problem, budite spremni da terapija traje određeni period vremena.

Ponekad se dogodi da netko jednostavno odustane od prirodne kozmetike jer nije dala rezultate u očekivanom vremenu. Šteta. Budite uporni i strpljivi jer kada konačno dođete do rezultata, možete biti sigurni da su oni trajni, i što je još bolje od toga, da je Vaša koža i Vaš organizam aktivno sudjelovao u postizanju tog rezultata.

Slijedi nekoliko primjera... ali uzmite u obzir da svaka osoba individualno reagira, te da je ovo prosjek rezultata koji se može postići.

a) Problematična koža – akne  

Nakon što se ustanovi pravi uzrok nastajanja akni (o tome ćemo pisati kasnije) te odgovarajuća terapija, potrebno je 1-2 mjeseca da se koža pročisti.

b) Suha koža  

Potrebno je korištenje prirodne kreme ili kombinacije krema + uljna kompozicija tijekom 45 dana da bi se vidjeli prvi rezultati.

c) Celulit  

Uz redovito korištenje uljne mješavine protiv celulita (dva puta na dan) prvi rezultati se primjećuju nakon mjesec dana.

d) Hiperpigmentacija  

Varijabilno. Ukoliko terapija funkcionira (o tome ćemo više kasnije), prvi rezultati ili potpuno uklanjanje pjega za mjesec dana.

e) Strije i ožiljci  

Također varijabilno. Od 1-2 tjedna, pa do šest mjeseci (ovisno o dubini ožiljka, vrsti i kvaliteti kože taj period može biti i duži).

Da ponovimo, potrebno je biti strpljiv, ne očekivati čuda preko noći, i što je najvažnije, redovito koristiti pripravke. Na primjer, ulje za celulit morate umasirati i nanositi dva puta na dan da bi vidjeli bilo kakve rezultate – nanošenjem jedanput tjedno se sigurno nećete riješiti celulita.

Isto tako, imajte vjere. Budite sigurni da koristeći prirodnu kozmetiku i općenito prirodne pripravke činite najbolje za svoje tijelo.

 

Počnimo iznutra

Detoksikacija iznutra i čišćenje jetre

Prvi korak kod bilo kakvih kožnih poteškoća je čišćenje organizma, prvenstveno jetre. Taj princip se ne primjenjuje samo kod na primjer problematične kože s aknama, već i kod osjetljive kože, kože sklone perutanju, iritacijama i alergijama, kao i kod svih stanja kože poput atopisjog dermtitisa, stopijskog drmatitisa, akni, rozacee, seboreje, psorijaze, prhuti, osipa, ekcema, alergija...

Kako čistiti jetru? Postoji mnogo načina kako pročistiti organizam i jetru – ovdje ćemo navesti jedan koji je praktičan, neškodljiv i nije preskup. To je čišćenje jetre s hidrolatom paprene metvice. 

Hidrolat paprene metvice čisti jetru i debelo crijevo. Naročito se preporuča za čišćenje jetre kod osoba koje imaju problematičnu kožu (prištiće, akne, masna koža).

Čišćenje jetre je najbolje izvesti tijekom ranog proljeća i jeseni (prema potrebi, i češće).

Doze se kreću od 10ml do 30ml hidrolata na dan (ovisno o starosti i težini osobe, te o težini problema s kožom), tijekom 21 dana. Paprenu metvicu možete uzimati na nekoliko načina:

a) ujutro i navečer po 5 do 15ml hidrolata, pomiješano s vrlo malo vode;

b) ukoliko imate naviku tijekom dana piti dosta tekućine, možete ukupnu količinu hidrolata (10 do 30ml) pomiješati s 1-2 litre vode i polako piti tijekom dana.

Jedna čajna žličica sadrži otprilike 5ml hidrolata, a jedna jušna žlica otprilike 10ml hidrolata.

Biljno ulje noćurka

Poput čišćenja jetre, oralno uzimanje biljnog ulja noćurka je standardna terapija za sve kožne poteškoće.

U pravilu, noćurak se uzima u dozi od jedne čajne žličice, tri puta nad dan nakon jela. U početku, tijekom 2-3 tjedna, uzima se u većoj dozi (3 čajne žličice dnevno), a potom se uzima manje.

 

Napomena: Ukoliko želite temeljito očistiti jetru i tijelo tada više o tome možete saznati u knjizi: Detoks – za čisto tijelo i um autorice Mary Novosel)

 

 

Zdrava prehrana - što je to?

 

Evo nekoliko definicija: „Zdrava ili pravilna prehrana je ona prehrana koja zadovoljava optimalnu potrebu organizma za dnevnim unosom energije i dovoljnom količinom prehrambenih i zaštitnih tvari koje su neophodne za održavanje fizioloških funkcija organizma i zdravlje.“

„Zdrava ili pravilna prehrana je ona prehrana koja tijelu osigurava optimalan unos kalorija, vitamina, minerala i tekućine, te optimalan omjer bjelančevina, ugljikohidrata i masti, kako bi se osigurale potrebe organizma za gradivnim, energetskim i zaštitnim tvarima.“

Od različitih vrsta prehrane (vegetarijanska, lakto-vegetarijanska, veganska, makrobiotička, po krvnim grupama, mesna...) važno je odabrati onu koja Vam najviše odgovara. Ako Vam prehrana pruža energiju, osjećate se dobro nakon obroka, a ne umorno ili bezvoljno, onda se zdravo hranite.

Uvijek postoji mogućnost, iako se dobro osjećate uz Vašu odabranu prehranu, da redovito unosite u organizam neku vrstu hrane koja Vam ne odgovara, a da toga niste ni svjesni. Mlijeko i mliječni proizvodi su vrlo česti primjer – o tome ćemo više pričati u opisu problematične kože.

 

Specifična stanja kože, tretmani i očekivanja

 

U nastavku ćemo prikazati niz najčešćih stanja kože koja često dovode u nedoumicu. Postavljaju se pitanja koji tretman točno koristiti, koliko dugo i koliko često, te koja su realna očekivanja kada će se pojaviti prvi rezultati.

Problematična koža - prištići, akne...

Ovaj problem se sve češće susreće u današnje doba i više nije rezerviran samo za mlađu populaciju s „uzburkanim hormonima“. Sve više žena iznad 30, pa čak i 40 godina pate od problematične kože. Postoji nekoliko mogućih uzroka ovog problema te pronalaženje uzroka predstavlja najteži dio puta k ozdravljenju kože.

Nakon što ustanovite pravi uzrok (vjerujte, to je puno teže nego što djeluje), te nakon što započnete odgovarajuću terapiju, prve rezultate možete očekivati već za mjesec dana.

Uzrok može biti hormonalne prirode – ukoliko se sumnja na to, potrebno je napraviti nalaz hormona kako bi se ustanovilo da li je problem u disbalansu hormona. Ako nalazi to potvrde, obratite se svom liječniku ili fitoaromaterapeutu za odgovarajuću terapiju.

Često je uzrok problematične kože – prehrana. Kako smo već spomenuli, iako se hranite zdravo, izbjegavate masnu, prženu i presoljenu hanu, gazirana pića, slatkiše, brzu hranu itd., postoji mogućnost da nesvjesno unosite u organizam nešto što Vam ne odgovara. Grubi pokazatelj su akne koje se nalaze na obrazima (naravno, ne uvijek i kod svakoga, ali ako imate akne na obrazima, razmislite o svojoj prehrani). Jedan od najčešćih uzročnika problematične kože su mlijeko i mliječni proizvodi. Čak i ako ne pijete mlijeko „na čaše“, razmislite koliko često jedete jogurte, jela spravljena s mlijekom, maslacem ili sirom. Ako imate dugotrajan problem s aknama i niti jedan tretman ne pomaže, ili pomaže samo kratko, probajte neko vrijeme izbaciti sve mliječne proizvode iz prehrane i pratite rezultate. Ukoliko su mliječni proizvodi uzročnici problema, rezultate bi trebali vidjeti za otprilike mjesec dana.

Bez obzira na uzrok problema, čišćenje jetre je obavezan korak u tretmanu problematične kože. Isto tako, oralno konzumiranje biljnog ulja noćurka se toplo preporuča, a naročite je djelotvorno kod hormonalnih uzroka problematične kože.

Dalje, dermalna rješenja su vrlo jednostavna i jasna, te se obavezno primjenjuju uz sve do sada navedeno. Ukratko, to su tonici s antibakterijskim, umirujućim i protuupalnim hidrolatima poput čajevca, hamamelisa, timijana linalola, lavande... Biljna ulja lješnjaka, kalofila, te macerat nevena. Postoji veliki izbor eteričnih ulja koja se koriste u ovu svrhu: antibakterijska poput čajevca, timijana linalola, elemija, protuupalna poput njemačke kamilice, smirujuća poput lavande, rimske kamilice. Tu su i eterična ulja koja se koriste za sve tipove kože, te za sve vrste problema kože poput sjemena mrkve, širokolisne lavande i sl. Kod izrade krema mogućnosti se još više proširuju jer uz dosada navedeno mogu se kombinirati različiti emulgatori, te dodaci poput alantoina, cink-oksida i sl. Nemojte zaboraviti i dodatne pripravke poput pilinga, maski i sredstava za čišćenje kože.

Opet napominjemo, samo dermalnim pripravci će samo u rijetkim slučajevima potpuno riješiti problem akni i prištića.

I još ćemo samo navesti nekoliko trikova i principa koje je dobro primjenjivati kod ovog tipa kože:

 

a) Higijena kože je vrlo važna. Čistite kožu redovito, i to blagim sredstvima – svakako izbjegavajte agresivna sredstva koja sadrže alkohol jer ćete postići kontraefekt. Ako je koža masna, nekoliko puta na dan je počistite hidrolatom ili kvalitetnim tonikom kako bi uklonili suvišnu masnoću.

 

b) Maske od gline možete koristiti jednom tjedno. Nemojte se iznenaditi, ako nakon što umijete masku s lica, ona se dodatno zamasti. To je normalan proces izbacivanja suvišne masnoće iz dubine kože. Također, može se dogoditi pojava dodatnih prištića nakon primjene maske – to je posljedica detoksifikacije koju glina izvodi na Vašoj koži.

 

b) Ako koristite kombinaciju tonik + uljna mješavina, nekoliko kapi mješavine (potrebnu količinu ćete sami ustanoviti nakon nekoliko dana korištenja) nanesite na još vlažno lice nakon tonika, dobro utrljajte.

 

c) Nemojte nanositi čista eterična ulja na prištiće – treba uvijek koristiti mješavinu eteričnih ulja u biljnom ulju. Za tu primjenu može se napraviti posebna mješavina s većom koncentracijom eteričnih ulja od one koje se koristi za uljne mješavine koje se nanose na cijelo lice.

 

c) Da li ste čuli za izraz "It won't get better if you pick it"? U slobodnom, ne baš književnom prijevodu – Neće biti ništa bolje ako prčkaš po tome. Dakle, nemojte tiskati ili dirati prištiće, situacija neće biti ništa bolje, možete samo dobiti ožiljke, upale i dodatne infekcije.

 

 

Suha koža

Kod izrazito suhe kože koja izaziva osjećaj zatezanja i svrbeži, te se lako zacrveni ima jednostavnih rješenja.

Opet treba početi s iznutra – kožu trebamo prvenstveno nahraniti kvalitetnom prehranom i dodatcima prehrani. Biljno ulje noćurka puno pomaže u ovim slučajevima, ali često pomaže i bilo koje drugo kvalitetno, hladno prešano, nerafinirano biljno ulje poput maslinovog, suncokretovog i sl. Doziranje je već spomenuto – tri puta na dan po jedna čajna žličica, nakon obroka.

Dermalno se trebaju primjenjivati ulja koja ne samo da dubinski hrane kožu, već bi bilo dobro i da umiruju kožu (svrbež i crvenilo).  Shea maslac je prvo za čim ćemo posegnuti i to sasvim opravdano. Osjećaj olakšanja od zatezanja i peckanja se može pojaviti već nakon prve primjene. Zatim, tu je makadamija, pšenične klice, pa avokado, badem, marelica… Ne zaboravimo i macerat nevena u bademu, koji djeluje i protuupalno.

Tijekom zime, kada je potrebna dodatna zaštita zbog vanjskih vremenskih utjecaja, ili kod vrlo suhe kože, postoji mogućnost dodatka lanolina u pripravak (prvenstveno kremu). Takva krema će pružati još i dodatni zaštitni sloj.

Ukoliko uzrok suhe kože nisu neki vanjski utjecaji (napr. predugo svakodnevno zadržavanje u grijanim zatvorenim prostorijama) ili privremene primjene (napr. hormonski poremećaj), znači ako je to jednostavno Vaš tip kože, pripremite se da ćete trebati stalno koristiti kozmetiku za suhu kožu.

 

Slijedi par savjeta kako koristiti prirodnu kozmetiku kod suhe kože:

 

a) U većini slučajeva kombinacija tonik + uljna mješavina nije dovoljna, jer koži nedostaje zaštitni film koji na koži ostavlja emulgator. Ako želite koristiti baš tu kombinaciju, onda neka uljna mješavina sadrži i shea maslac, ili nakon nanošenja tonika utrljajte uljnu mješavinu nekoliko puta za redom, sve dok nemate osjećaj da je koža dovoljno nahranjena. Isto tako, ako ste u mogućnosti, tijekom dana nekoliko puta ponovite postupak nanošenja tonika i uljne mješavine.

 

b) Kožu čistite nekim biljni uljem koje Vam odgovara. Najčešći izbor je bademovo ulje.

 

c) Barem jedanput tjedno nanesite hranjivu masku na lice. To može biti i krema koju koristite svakodnevno – jednostavno je nanesite u debljem sloj i pustite da se polako upija barem dvadesetak minuta.

 

d) S pilingom oprezno, pogotovo ako je koža osjetljiva, tanka i sklona crvenilu. Dovoljno ga je koristiti svaka dva tjedna, nanesite ga nježnim pokretima, nikako nemojte grubo trljati kožu.

 

 

Osjetljiva koža

 

Kako je već spomenuto, kod osjetljive kože je bitno, kada počinjete s nekim novim tipom kozmetike, birati one pripravke koji imaju što manji broj sastojaka, kako bi se lakše utvrdio eventualni alergen (ukoliko kozmetika izazove lošu reakciju).

Zadržite se na jednostavnim pripravcima – tonik od hidrolata lavande ili rimske kamilice, macerat nevena u bademu s par kapi eteričnog ulja (lavande, rimske kamilice, sjemena mrkve), eventualno shea maslac ako je koža suha. Spomenuti sastojci u vrlo rijetkim slučajevima izazovu reakciju na koži i najsigurniji su za početak istraživanja prirodne kozmetike.

Naš savjet u ovom slučaju bi bio: budite uporni i strpljivi. Ako imate osjetljivu kožu, prirodna kozmetika je zaista najbolje rješenje za Vas. (U ovom slučaju, pod prirodnom kozmetikom mislimo na jednostavnu kombinaciju hidrolata i biljnog ulja.) Kada je koža osjetljiva, može reagirati na apsolutno bilo koji sastojak, tako da nema garancije, ali čak i ako se to dogodi, nemojte odustati. Isprobavajte i dalje dok ne pronađete sastojke koji Vam odgovaraju. Zaista, od sve postojeće kozmetike koja se može danas nabaviti, za osjetljivu kožu nema bolje od čistih, prirodnih, osnovnih “sirovina” kao što su biljna ulja i hidrolati.  Kada pronađete kombinaciju sastojaka koja Vam odgovara, vrlo je vjerojatno da će se koža oporaviti u roku od nekoliko mjeseci (ovo je vrlo individualno – kod nekih oporavak traje par tjedana, dok kod nekih i 2-3 mjeseca), te da će s vremenom steći veću otpornost što će Vam omogućiti da više eksperimentirate sa sastojcima.

 

Podočnjaci

Podočnjaci su prvenstveno estetski problem koji može imati više uzroka nastajanja: genetska predispozicija, alergije, problemi s bubrezima ili srcem, tanka koža kod koje se vide krvne žile s mišićima, pigmentacija, hipotireoza, degenerativne promjene uslijed starenja itd.  Prvo se treba provjeriti da li je nešto od navedenog uzrok podočnjaka – inače kozmetički, dermalni pristup neće puno pomoći. Ako ste eliminirali ove uzroke, možete pokušati s prirodnom kozmetikom i to - hidrolatom smilja. Najučinkovitiji način tretiranja podočnjaka su oblozi od hidrolata smilja: jednostavno namočite dvije vatice s hidrolatom, položite na kapke i tako odmarajte oči barem deset minuta. Ovaj postupak ponavljajte dva puta na dan.

Očekivani rezultati: vrlo individualno – varira od 1-2 tjedna, pa sve do mjesec dana za prve rezultate.

Prema nekim izvorima, nedovoljno spavanje i nema toliki utjecaj na nastanak podočnjaka...Ali, zašto riskirati? Ciljajte na 8 sati sna dnevno, za zdravlje i ljepotu.

 

Hiperpigmentacija

 

Problem hiperpigmentacije se može ili vrlo lako i brzo riješiti, ili skoro nikako. Ovaj uvod ne djeluje baš obećavajući, ali evo kakva je situacija.

Ukoliko se radi o hiperpigmentaciji na rukama (klasične „staračke pjege“), to se vrlo lako rješava već poznatom recepturomplod divlje ruže + sjeme mrkve + celer, u obliku uljne mješavine ili kreme. Treba samo poštivati nekoliko osnovnih pravila: kremu/ulje nanašati na ruke što češće tijekom dana i tretman provoditi samo tijekom nesunčanih (zimskih) dana. Znači, s terapijom se treba prestati početkom proljeća i ponovno započeti u kasnu jesen. Tijekom ljeta ruke obavezno treba zaštiti kremom sa SPF-om.  Redovitim korištenjem kreme protiv hiperpigmentacije realno se mogu očekivati prvi rezultati ili čak potpuno uklanjanje hiperpigmentacije za mjesec dana (rezultati mogu varirati ovisno o količini i vrsti hiperpigmentacije, te o kvaliteti i stanju kože). Jedini nedostatak je što se pjege uglavnom vraćaju dok tretman ne traje (tijekom ljeta), tako da, ako imate pjege po rukama, pripremite se da je njihovo uklanjanje „igra bez granice“ iz godine u godinu.

Hiperpigmentacija na licu se, iskreno, vrlo teško uklanja aromaterapeutskim pripravcima. Za to postoji nekoliko razloga: mješavine koje se nanose na lice ne mogu imati toliko visoku koncentraciju eteričnih ulja koliko je potrebno da se učinkovito djeluje na uklanjanje hiperpigmentacije, na lice se samo u rijetkim situacijama može nanositi pripravak dovoljno često tijekom dana (većina osoba je može nanositi maksimalno dva puta na dan, a potrebno je češće od toga), lice je više izloženo suncu pa je period kada je terapija moguća kraći.

Ako imate samo nekoliko pjegica koje želite ukloniti, možete pokušati s već spomenutom mješavinom (visoke koncentracije eteričnih ulja- tada se nanosi samo na male površine i uz veliki oprez), ali nemojte očekivati spektakularne rezultate. Ukoliko je hiperpigmentacija na većoj površini lica, bilo bi potrebno napraviti mješavinu s koncentracijom eteričnih ulja primjerenoj za njegu lica, ali takva mješavina neće dovoljno djelovati na hiperpigmentaciju da bi se dobili neki uočljivi rezultati.

 

Ožiljci

 

Postoje razne vrste ožiljaka i u skladu s time, različitih vrsta terapije, te varijabilnih rezultata. Počnimo s najjednostavnijim – sitni crveni ožiljci koji nastaju kao posljedica akni (izgledaju kao crvene točkice ili mrljice, nisu ispupčeni). Koristeći aromaterapeutske pripravke, ovakvi ožiljci će vrlo brzo nestati. Klasične recepture sadrže plod divlje ruže (ili macerat centele u tom ulju), neven, pšenične klice, lješnjak, te eterična ulja ružmarina verbenona, smilja, bušina, ljekovite kadulje itd. Važno je što ranije započeti s terapijom, te mješavinu nanositi redovito – barem dva puta na dan. Ožiljci se počinju povlačiti već za tjedan dana, a u nekim slučajevima mogu potpuno nestati za nekoliko tjedana.

Druge vrste ožiljaka od akni – izgledaju poput udubina ili rupica na koži – se daleko teže riješiti. Realna očekivanja su daleko od optimističnih, ali možete pokušati ukoliko ne se ne želite podvrgavati agresivnijim metodama uklanjanja ožiljaka. Koriste se iste mješavine kao i za gore spomenute ožiljke.

Ožiljci koji su posljedica operativnih zahvata ili trauma kože se također tretiraju s mješavinom istih sastojaka. Rezultati su varijabilni, ali svakako se može očekivati promjena na bolje nakon nekog vremena. Kao i do sada, mješavinu treba nanositi redovito, a ovisno o vrsti ožiljka i karakteristikama kože, prvi rezultati se mogu pojaviti za 6 mjeseci, pa sve do nekoliko godina.

 

Strije

Terapija strija funkcionira na isti način kao i ona za ožiljke. Treba biti vrlo uporan s nanošenjem mješavine, redovito masirati kožu i održavati je elastičnom. Prvi rezultati se mogu pojaviti za nekoliko mjeseci.

 

Celulit

Nebrojeno puta dokazano i potvrđeno – masaža i aromaterapijska mješavina protiv celulita zaista djeluju! Radi se o klasičnoj recepturi mješavine eteričnih ulja koja djeluju na cirkulaciju, rad limfe, te koja razgrađuju masno tkivo.

Kao što smo već nekoliko puta spomenuli – mješavina (koja zaista djeluje) će dati rezultati jedino ako budete uporni i redoviti. Dva puta na dan nanesite mješavinu protiv celulita i očekujte vidljive rezultate za mjesec dan.

Par trikova kako da pojednostavite nanošenje mješavine:

a) Najjednostavnije, a možda i najučinkovitije je nanositi mješavinu odmah nakon tuširanja, još na vlažnu kožu, prije nego što se pobrišete ručnikom. Nemojte pretjerivati u nanošenju ulja – ako je 2ml ulja dovoljna za cijelo tijelo i ako mješavinu protiv celulita nanosite npr. samo na noge, dovoljno je 1ml (otprilike 20 kapi). Predebeli sloj ulja neće imati veći učinak na celulit, a jedino što ćete time dobiti su masni ručnici i odjeća.

b) Dosta je praktično (mada su u početku veći izdaci) koristiti i ulje i gel protiv celulita. Tada možete ulje koristiti kod tuširanja, a gel za ono drugo nanošenje pripravka tijekom dana. Gel se izrazito brzo upija i lako nanosi, pa se nećete trebati brinuti da li će odjeća ostati masna.

Uz sve naravno moramo napomenuti da je celulit pokazatelj neispravne funkcije cirkulacije krvožilnog sustava i limfe. Kako bi dozvolili našem organizmu da pravilno funkcionira, odnosno da bude zdrav, potrebno je i voditi zdrav životni stil: zdrava prehrana, tjelovježba, dovoljan unos tekućine u organizam – sve to vjerojatno već i znate.

 

 

Akne rozacea, atopijski dermatitis, seboreja...

 

Kod kroničnih kožnih bolesti važno je biti svjestan da dermalni pripravci nikako nisu jedino rješenje.

Sve kožne bolesti zahtijevaju redovito čišćenje jetre (2-3 puta godišnje), oralnu terapiju biljnim ulje noćurka, eventualne dodatne dodatke prehrani u obliku vitamina, minerala i sl.

Uvijek treba uzeti u obzir i psihosomatiku bolesti.

Dovoljno je znati da terapije za takve bolesti traju dugo, pa se pripremite na strpljivost i upornost.

 

Psihosomatika kože

Koža je naš zaštitni omotač i naš kontakt s vanjskim svijetom. Ona vrlo jasno odražava naše unutarnje stanje jer postoji jaka veza između psihe i kože. Osjećaji poput ljutnje, straha, srama, nelagode, koje bi možda htjeli sakriti od ostatka svijeta – ili baš u slučaju kada ih želimo sakriti- se uvijek na kraju pokažu na našoj koži u obliku kožnih poteškoća ili čak bolesti.

Uzmimo jedan banalan primjer – znojenje dlanova je važan znak našeg trenutačnog emocionalnog iskustva i dio naše neverbalne (i neželjene) komunikacije.

Ne iznenađuje što se mnoge dermatološke bolesti mogu djelomično, ili u potpunosti, povezati s određenim psihološkim konfliktima kroz koje prolazimo, a koji se mogu izraziti jedino kroz kožu. Za neke kožne bolesti već je dugo vremena prepoznat i prihvaćen psihološki uzrok – na primjer urtikarija, atopijski dermatitis, psorijaza, akne.

Zato je važno slušati svoju kožu jer nam ona puno govori o našim osjećajima. Ako imate problematičnu kožu, razmislite da li imate neke nerazriješene odnose, frustracije, ljutnju ili razočaranje koja Vas prati već godinama; općenito neke loše osjećaje koje pokušavate zakopati duboko u sebi. Stanje Vaše kože promatrajte iz drugog kuta: kao upozorenje da nešto nije u redu i priliku da poradite na sebi i razriješite taj duboki problem.

Tek kada otkrijete emocionalni uzrok počinje pravo iscjeljivanje.

To je još jedna, recimo neopipljiva, prednost prirodne kozmetike – eterična ulja djeluju holistički, ne samo na naše fizičko tijelo, nego i na naš um, duh i emocije. Njihovo energetsko djelovanje je uvijek prisutno, bez obzira da li meditirate i udišete ulje sandala ili pačulija, ili nanosite kremu na lice koja sadrži ružmarin verbenon, ili čak ako koristite parfem spravljen od eteričnih ulja. Ulja će Vam pomoći da ustanovite stvarni problem i pomagat će Vam cijelim putem Vašeg stvarnog iscjeljenja. 

 

Izvor: www.oshadi.hr, www.marys-sweets.hr, Priručnik Detoks – za čisto tijelo i um (Izdavač Hena Com)

 

Galerija fotografija
VODIČ KROZ PRIRODNU KOZMETIKU
Povezani članci