Što je SPF?

Većina pripravaka za sunčanje i zaštitu od sunca na svojoj ambalaži sadrže samo oznaku SPF ali ne i konkretno pojašnjenje što to točno znači i kakvu točno zaštitu losion, mlijeko, krema ili ulje pružaju (ili ne pružaju) prilikom izlaganja suncu.

SPF je skraćenica od engleskog termina „sun protection factor” i to je isključivo oznaka za zaštitu od UVB zraka koja nam govori koliko smo dobro zaštićeni ali ne i da dulje zbog toga možemo ostati na suncu, a da ne izgorimo. Prilikom biranja proizvoda za zaštitu od sunca, on mora obavezno sadržavati i zaštitu od UVA zraka kako bi njegovo djelovanje bilo potpuno.

Koje proizvode odabrati?

Iako naša Bijela čokolada za sunčanje ima SPF 35 te pouzdano štiti od sunčevih zraka, ne postoji proizvod koji će nas 100 posto zaštiti od sunca i uz svaki ćemo barem malo potamniti, ovisno o kapacitetu naše kože.

Zato treba imati na umu da - ako se direktno izlažemo suncu - pogotovo u podnevnim satima, bez obzira na zaštitnu kremu, ta zaštita nije dovoljna. Potrebno je uz kreme koristiti zaštitnu odjeću dugih rukava i hlačnica, šešir i naočale.
Ako smo pak na slabijem suncu, ne moramo se baš obući „do grla“ a preporuča se namazati samo područja koja su najviše izložena suncu ili su najosjetljivija – lice, prsište, vrat, uši te gornji dio leđa.

Ono što preskačemo ako koristimo preparate sa zaštitnim faktorima su alergije i crvenilo kože. Ipak, postoje neke razlike u preparatima za sunčanje, ovisno o tome kako doziraju i kombiniraju kemijske zaštitne filtere i mineralne blokatore.
Postoje tri vrste zaštite koje možemo pronaći u preparatima za sunčanje i nerijetko se kombiniraju kako bi zaštita bila bolja i učinkovitija. To su mineralni sun blokatori te anorganski kemijski i organski kemijski filteri kojima je osnovna zadaća da štite kožu od štetnog sunčevog zračenja te čuvaju našu kožu da ne izgorimo.

Sun blokatori i zaštitni filteri imaju svoje prednosti i mane, a koju ćemo kremu, ulje ili losion u konačnici odabrati, ovisi o našoj upućenosti o svojstvima i djelovanju različitih filtera ili blokatora te o našim preferencijama. Na primjer, nekome smeta da se vidi bijeli trag na koži koji ostavljaju mineralni sun blokatori pa će radije koristiti preparate sa kemijskim filterima koji ne ostavljaju taj trag ali pružaju slabiju zaštitu od sunca.

#DOBRO JE ZNATI #JESTIVA KOZMETIKA #SPF #SUNČANJE
Galerija fotografija
Što je SPF?
Povezani članci
ETERIČNA ULJA U PRIRODNOJ KOZMETICI
ETERIČNA ULJA U PRIRODNOJ KOZMETICI
UPOZNAJ SVOJU KOŽU
UPOZNAJ SVOJU KOŽU
Jestiva kozmetika - doručak, piling i maska
Jestiva kozmetika - doručak, piling i maska
Jutarnji list - pekmezi i ulja za sunačnje
Jutarnji list - pekmezi i ulja za sunačnje